Cât de departe au ajuns susținătorii anti-5G și cine are de suferit din cauza asta

de: Teodora Tudosie
05 06. 2020
C Dustin / Unsplash

Susținătoții curentului anti-5G sunt destul de mulți și destul de vocali. Totuși, aceștia au ajuns la un alt nivel, iar printre cei mai afectați sunt cei care lucrează în domeniul telecomunicațiilor.

După incendierea antenelor, cei care cred în teoria conspirației din jurul tehnologiei 5G, i-au luat acum în vizor pe lucrătorii din telecomunicații care se ocupă de asta. În Marea Britanie, aceștia sunt hărțuiți verbal, atacați fizic și chiar le sunt lăsate capcane. Vorbim despre lame de ras sau ace ascunse în spatele afișelor de pe stâlpii de telefon, pentru a-i răni pe muncitori.

Încă de la apariția tehnologiei, unii oameni au venit cu tot felul de teorii ale conspirației legate de rețelele 5G, despre care cred că afectează serios sănătatea umană. Situația s-a înrăutățit odată cu apariția noului coronavirus. Susținătorii curentului anti-5G au legat răspândirea virusului de instalarea noii rețele mobile 5G. Pe de-o parte, unii susțin că rețeaua a slăbit sistemul imunitar și a permis virusului să prospere, în timp ce alții sunt de părere că stâlpii 5G în sine transmit virusul către oameni.

Potrivit The Verge, doar în Marea Britanie, de la 30 martie, au existat peste 200 de incidente de abuzuri împotriva muncitorilor care lucrează în domeniul telecom. Publicația arată un exemplu concret, în care un angajat este abuzat verbal de o femeie care trecea pe lângă stâlpul la care acesta avea de lucru. Femeia îl numește pe acesta criminal și spune că el „ne omoară pe toți”, pentru că 5G declanșează simptomele de COVID-19.

Nu e prima dată când susținătorii anti-5G se manifestă violent

Tot în Marea Britanie, susținătorii teoriilor conspirației au considerat că cel mai bun mod în care pot protesta împotriva implementării tehnologiei este să ardă stâlpii cu antene 5G de pe străzi. Petse 20 de stâlpi au fost incendiați săptămâna trecută aici. Incidente similare au fost raportate în Olanda, Irlanda, Belgia, Italia, Cipru și Suedia.

Ca urmare, cei care au avut mai mult de suferit după incendii au fost tot muncitorii din telecom. Aceștia au fost nevoiți să muncească peste program să repare ceea ce au stricat susținătorii anti-5G care au distrus echipamentele.

Instalarea echipamentelor pentru tehnologia 5G se face destul de lent, așa că cele mai multe dintre antenele pe care atacatorii le-au incendiat nici măcar nu aveau vreo legătură cu tehnologia, ci erau antene 3G și 4G. De altfel, Vodafone UK, unul dintre operatorii de telefonie mobilă afectați de atacuri, a menționat că echipamentul vizat include un stâlp care asigura conectivitate mobilă pentru un spital temporar construit pentru tratarea pacienților cu COVID-19.